Site icon

The most toys. Det där Data kidnappas av en samlare.

tng the most toys 4

Det här påminner om: Kidnappning verkar vara favorittemat under andra hälften av den tredje säsongen av The Next Generation. För bara några avsnitt sedan blev Picard bortrövad i Allegiance, några avsnitt dessförinnan blev både Picard och doktor Crusher tagna som gisslan i The High Groundoch om ytterligare något avsnitt är det dags för Lwaxana Troi att bli bortförd av en Ferengier fylld av åtrå. Men den här gången är det Datas tur att  bli tillfångatagen i The most toys, av en samlare som har ett litet utställningsrum fyllt med ytterst sällsynta saker. Och vad kan vara mer sällsynt en Data – unik som han är i hela galaxen? (samtidigt får jag en liten deja vu-upplevelse från Kukulkans samling av raser och arter i den animerade serien).

Det här är nytt: Kivas Fajo är en ny skurk. Kanske till och med lite av en ny typ av skurk – en samlare, så besatt av att få ha Data i sin samling att han är beredd att fejka en mindre naturkatastrof för att kunna lägga vantarna på honom.

Inspelningen drabbades av en tragedi under produktion av det här avsnittet, då skådespelaren som först var tänkt att spela Fajo – och hade gjort så under två inspelningsdagar – först försökte och sedan lyckades att ta sitt liv.


Höjdpunkten är: 
Det är ett riktigt bra slut på det här avsnittet. Smart och intelligent. Fajo känns också som en värdig skurk, inte sådär korkad som många av skurkarna som Enterprise stött på ofta är. Sen tycker jag förstås också att Fajos fjollige samlarnördkompis också var helt fantastiskt. Var tvungen att pausa lite för att kolla på det där märkliga guldbandet som liksom går in i ansiktet. Och så tyckte jag förstås mycket om byxmodet.

Gillade inte: Det här avsnittet fungerade faktiskt utan att jag fick någon hjärnblödning över någonting. Märkligt, eller hur? Tror dock att det var ganska bra att man strök intrigtråden där Fajos underlydande skulle försöka förföra Data. Fullt så mänsklig att han tänker med kuken är han ända inte. Fast…

Vad har vi lärt oss? bit för bit läggs bevisen på hög, Data blir bara mer och mer mänsklig. Den här gången verkar han till och med vilja hämnas på Kivas Fajo. Oavsett vad han säger själv.

Jag tyckte att det här var ett helt okej avsnitt, betyget ligger och gränsar till en åtta. Men höll inte riktigt ända fram. Det här är trots allt ett ganska enkelt kidnappningsdrama fram till de sista minuterna av avsnittet.

Betyg: 7/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 3, avsnitt 22/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 5 långfilmer och 172 tv-avsnitt.

Exit mobile version