Site icon

Code of Honor. Kolonialism, exotism och rasism i en enda röra.

tng code of honor 3I dagens avsnitt av: Vilket Star Trek-manus Har Recyklats är vi framme vid Code of Honor. Och som många av er säkert redan har noterat, så har den här episoden av Star Trek: The Next Generation har lånat en rad intrigmoment från originalseriens Amok Time.

Bägge avsnitten utspelas på planeter med en utpräglad hederskodex och gamla ritualer och sedvänjor som är extremt betydelsefulla. I bägge episoderna ingår också en tvekamp på liv och död som ett viktigt spänningsmoment. I originalserien utkämpas den mellan Kirk och en brunstig Spock, i det här avsnittet är det istället den kvinnliga säkerhetsofficeren Tasha Yar som får gå en rond mot en svartsjuk kvinna från Ligon II. Det finns till och med en plotdetalj kring skendöd i slutet av fajten i bägge avsnitten. Och den här gången känns det mer som en karbonkopia än en tribut.

Egentligen var det meningen att Code of Honor skulle utspelas på en planet bebodd av reptilliknande varelser med en hederskultur lik den bland samurajerna i Japan. Under manusskrivandets gång förflyttades istället handlingen till en plats som påminde om “40-talets stamkultur i Afrika” enligt avsnittets Wikipedia-sida. Och man kan väl säga att de rätt unkna rasistiska stereotyperna också verkar ha hämtats därifrån.
Om jag försöker jämföra tonen i berättandet i Amok Time och Code of Honor så tycker jag att det alltid finns det alltid en form av respektfullhet och högtidlighet i skildringen av Vulcans ofta brutala sedvänjor. Huvudpersonerna på Ligon II är däremot förslagna och lögnaktiga, och använder sig av den gamla hederskulturen för egen vinnings skull. Korruption, mygel och sexism är några saker som kännetecknar planetens civilisation. Trots att den ska föreställa teknologiskt avancerad, så känns den mest som Hollywoods vanliga bild av “afrika” och det “afrikanska”. Så vitt jag kommer ihåg är det här första gången som svarta skådespelare får gestalta invånarna på en främmande planet. Så osedvanligt typiskt för Hollywood att låta välja just en sån här civilisation för den mångfalds-framstöten (och nej, de blackface-målade skådespelarna i The Apple räknas inte, även om de också är vidriga).

Det här avsnittet brukar för övrigt omnämnas som det sämsta i Star Trek någonsin. Jag säger inte emot.

Betyg: 1/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 1, avsnitt 4/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 4 långfilmer och 106 tv-avsnitt.

Exit mobile version