Code of Honor. Kolonialism, exotism och rasism i en enda röra.

tng code of honor 3I dagens avsnitt av: Vilket Star Trek-manus Har Recyklats är vi framme vid Code of Honor. Och som många av er säkert redan har noterat, så har den här episoden av Star Trek: The Next Generation har lånat en rad intrigmoment från originalseriens Amok Time.

tng code of honorBägge avsnitten utspelas på planeter med en utpräglad hederskodex och gamla ritualer och sedvänjor som är extremt betydelsefulla. I bägge episoderna ingår också en tvekamp på liv och död som ett viktigt spänningsmoment. I originalserien utkämpas den mellan Kirk och en brunstig Spock, i det här avsnittet är det istället den kvinnliga säkerhetsofficeren Tasha Yar som får gå en rond mot en svartsjuk kvinna från Ligon II. Det finns till och med en plotdetalj kring skendöd i slutet av fajten i bägge avsnitten. Och den här gången känns det mer som en karbonkopia än en tribut.

Egentligen var det meningen att Code of Honor skulle utspelas på en planet bebodd av reptilliknande varelser med en hederskultur lik den bland samurajerna i Japan. Under manusskrivandets gång förflyttades istället handlingen till en plats som påminde om “40-talets stamkultur i Afrika” enligt avsnittets Wikipedia-sida. Och man kan väl säga att de rätt unkna rasistiska stereotyperna också verkar ha hämtats därifrån.
tng codOm jag försöker jämföra tonen i berättandet i Amok Time och Code of Honor så tycker jag att det alltid finns det alltid en form av respektfullhet och högtidlighet i skildringen av Vulcans ofta brutala sedvänjor. Huvudpersonerna på Ligon II är däremot förslagna och lögnaktiga, och använder sig av den gamla hederskulturen för egen vinnings skull. Korruption, mygel och sexism är några saker som kännetecknar planetens civilisation. Trots att den ska föreställa teknologiskt avancerad, så känns den mest som Hollywoods vanliga bild av “afrika” och det “afrikanska”. Så vitt jag kommer ihåg är det här första gången som svarta skådespelare får gestalta invånarna på en främmande planet. Så osedvanligt typiskt för Hollywood att låta välja just en sån här civilisation för den mångfalds-framstöten (och nej, de blackface-målade skådespelarna i The Apple räknas inte, även om de också är vidriga).

Det här avsnittet brukar för övrigt omnämnas som det sämsta i Star Trek någonsin. Jag säger inte emot.

Betyg: 1/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 1, avsnitt 4/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 4 långfilmer och 106 tv-avsnitt.

8 thoughts on “Code of Honor. Kolonialism, exotism och rasism i en enda röra.

 1. (Varning för långt inlägg)

  Ett välförtjänt betyg för ett helt uruselt avsnitt. Det är inte för inte som många fans helt enkelt kallar detta avsnittet för “the rasist episode”. Om det är det sämsta avsnittet i hela Star Trek vet jag inte, den har tyvärr ganska ordentlig konkurrens. Men jag tror iaf inte att något annat avsnitt kan konkurrera på samma villkor riktigt, utan detta är förmodligen det mest offensiva avsnittet i hela Star Trek iaf.

  Då var vi äntligen här alltså, på avsnittet och kommentaren som jag haft i bakhuvudet sen avsnittet “The Apple” (TOS – 2×05), där vi hade en viss diskussion i kommentarerna. Länk: http://startrekathon.com/2015/04/19/the-apple-kolonialism-spray-tan-och-papier-machs/#comments . Detta avsnittet är nämligen en naturlig fortsättning på den diskussionen inom Star Trek, men jag kunde inte riktigt referera till avsnittet då innan du faktiskt sett det.
  Innan jag går vidare, en liten disclaimer; Jag inser att det därmed är andra gången jag på något sätt tycker att det finns något att diskutera när du kritiserar vad du uppfattar som rasism, vilket kan uppfattas som att jag försvarar det. Det gör jag verkligen inte! Jag försöker enbart bidra med kontext och ett annat (rationellt) perspektiv. Så, till diskussionen då.

  För att sammanfatta det så uttryckte du då missnöje med att man avbildade hela grupper eller civilisationer som om de alla vore exakt likadana och normalt sett underlägsna “oss” på något sätt. Dessutom var de civilisationerna ofta spelade av folk som hade ungefär samma utseende och förmodade genetiska härkomst, så att man kunde göra koppling till rasism (eller iaf kolonialism och nationalism). Mitt argument och perspektiv var mer eller mindre att det absolut kunde ses så, men att det nog knappast var det som var tanken med det. Istället menade jag att Star Trek ofta använde sig av det här som ett verktyg för att kunna fokusera på sakfrågorna och koncepten som avsnittet egentligen diskuterade, genom att använda de här grupperna och civilisationerna som olika parter i diskussionen. Av den anledningen ville man generalisera och simplifiera allt runt om sakfrågorna själva så mycket som möjligt, och därför blev det ingen individualism inom de här grupperna. Alla blev exakt likadana, för att det var de som grupp som spelade en roll i handlingen och i diskussionen, inte de som individer.
  Dessutom kunde man säga att ett sånt budskap, ett rasistiskt budskap, skulle gå emot seriens anda och flera andra avsnitt där man tydligt argumenterat emot den typen av ideologier. Men olika avsnitt skrevs av olika människor, så det var ju mer en tolkning än ett bevis.

  Vilket leder till det här avsnittet, ett avsnitt som mycket mer klart och tydligt förmedlar något slags rasistiskt budskap och undertoner. Resultatet är att varken fans eller de som jobbade inom serien blev speciellt nöjda. Jag återkommer till det.
  Som du säkert läste så var det mesta av det här inte specifikt med i manuset, och även om “40-talets stamkultur i Afrika” kom att bli del av vad manuset byggde på så var det en ganska liten detalj som nog inte hade upplevts så starkt. Dessutom var ju redan det en anpassning från kulturen som det hela egentligen skulle handla om. En av författarna, Katharyn Powers, envisades dessutom efter Code of Honor och låg bakom ett liknande avsnitt (som höll sig mer till vad som faktiskt stod i hennes manus) till Stargate: SG-1, som inte var speciellt bra. Men min poäng är att det aldrig var några större diskussioner om rasism i det avsnittet (om än lite andra saker), vilket poängterar att det nog inte var avsnittet som skrivet som var rasistiskt i grunden.
  Problemet var istället regissören, Russ Mayberry, som producerade avsnittet på det det här sättet, med de här undertonerna. Han tog sig helt enkelt friheten att tolka manuset väldigt fritt och mer eller mindre göra sin egna variation på det som skrivits. Som jag förstått det så var det även han som gav instruktioner att skådespelarna som skulle anställas för de här rollerna var tvungna att vara av afrikansk härkomst, något som manuset inte på något sätt sa. Man får ju lov att ha lite intelligens också och inse, i hans situation, att med lite kontext och kunskap om historia så kommer det här att ses med väldigt negativa ögon av väldigt många människor. Offensivt rent av. Vare sig han menade att de undertonerna skulle existera eller inte, så var de så tydliga att det inte fanns någon chans att folk inte skulle göra de kopplingarna. Med all rätt.

  Så, för att koppla tillbaka till diskussionen som jag tillfälligt lämnade. Det var inte riktigt så här avsnittet hade skrivits av författarna, och när vi då fick det här avsnittet som hade så tydligt rasistiska budskap och undertoner, hur reagerade folk? Jo, Gene Roddenberry ska tydligen ha blivit rasande och sparkade Russ Mayberry innan de ens var färdiga med avsnittet. Istället fick assisterande regissör (något i den stilen) Les Landau ta över som regissör för det som återstod. Inte heller fick Russ Mayberry någonsin komma tillbaka till Star Trek, något som inte var ovanligt för andra.
  Så, min poäng med allt detta är att detta är så nära ett bevis som man kan komma att de där andra avsnitten och situationerna där någon rasistisk underton eventuellt skulle kunna tolkas, inte var tanken från de som låg bakom Star Trek. Det var ett verktyg för andra ändamål, och precis som i väldigt mycket så kan man tolka väldigt många olika saker om man bara anstränger sig tillräckligt mycket. När någon till slut tog sig friheten att trycka in ett mycket tydligare rasistiskt budskap i ett avsnitt, så var det allt annat än okej.

  Du får ursäkta det långa inlägget, Roger. Men jag har väntat ett bra tag nu för att sätta punkt för min del av den diskussionen. Nu kan vi alla lämna det här avsnittet bakom oss, tack och lov. 😀

  1. Tack för ditt långa inlägg. Men jag tänker att vi resonerar på lite olika sätt här. Rasistiska stereotyper används ofta utifrån slentrian, för att man inte tänker till och ifrågasätter vad det egentligen är för historia som berättas – därav ordet stereotyper. Sedan kan man absolut spåra det till vem som exakt är ansvarig för vad i processen, och vem som vinklade saker och ting hur, men det spelar ju ingen roll för de som tittar, eller den som gör analysen. Se bara på Justice som kommer snart, där det också är en primitiv civilisation, men där alla är ljushyade. Folk är naiva och dumma, men inte förslagna och ondskefulla som i det här avsnittet. Men otroligt intressant backstory till avsnittet, tack för den!!!. Letar fortfarande efter en bra companionbok till TNG och har inte riktigt hittat den ännu!

   1. Har du testat Star Trek: The Next Generation Companion? Den har åtminstone lite detaljer kring avsnitten, även om den är underlägsen Deep Space Nine Companion som ger mycket mer. TNG-boken finns som e-bok, men DS9-boken får man försöka få tag på begagnad för ett rimligt pris, vilket jag gjorde tidigare i år.

    Annars kan man ju alltid läsa lite på Memory Alpha. Jag brukar också läsa vad Keith R.A. DeCandido, en ST-författare som skrivit flera av mina favorit-ST-böcker, skrivit under sitt rewatchprojekt (han är färdig med både TNG och DS9). Hans TNG-tittande hittas här: http://www.tor.com/features/series/star-trek-the-next-generation-rewatch/

   2. jag har companion, brukar kolla wikipediasidorna om varje avsnitt och memory alpha. Har companionboken ,men hade faktiskt inte kollat så mycket i den förrän nu. Ska ge den ett nytt försök

   3. Absolut, en sak utesluter inte den andra. Min poäng är mer att det är skillnad på vad man som tittare ibland kan uppleva och tolka, och vad som förmodligen upplevdes av de bakom avsnittet när det skrevs och producerades. Om det fanns någon tvekan över om Star Trek i allmänhet och de som står bakom de olika delarna menar att förespråka rasism, så är det här avsnittet och det som händer med regissören ett starkt tecken att så inte är fallet.
    Justice och flera andra som använder sig av just det här är på många sätt exakt lika rasistiska i manuset mot den civilisationen som Code of Honor är mot sin, men eftersom den där historiska kontexten och de gamla negativa stereotyperna inte riktigt finns där på samma sätt så är det inget man hör folk diskutera speciellt ofta. Det är helt enkelt för vagt för att folk ska reagera och anta att det var det som man ville förmedla, antar jag. Här var undertonerna ofantligt tydliga, det gick för långt, så det var uppenbart att de här kopplingarna skulle ses och upplevas av praktiskt taget alla tittare.
    Så det var inte speciellt uppskattat bakom kulisserna och det blev konsekvenser för den som ansågs ansvarig för att ha förvandlat manuset till det vi till sist såg, och det är just det här avsnittet som väldigt tydligt blev “the racist episode” för fansen.

Leave a Reply