Site icon

Peak Performance. Det med krigsspel och Datas självförtroendekris.

tng peak 3Oj, vad jag bara vill att den här säsongen ska ta slut nu. De sista avsnitten känns som en enda lång transportsträcka. Kanske färgar det också mitt omdöme. Jag hade i varje fall så himla svårt för att fastna för det här avsnittet. Säga vad man vill om den framtida versionen av sällskapsspelet Sänka skepp, men jag tycker inte att det räcker till för att bygga en b-handling kring i det här avsnittet. Ploten går i varje fall ut på att Data ska möta en av galaxens främsta Strategema-spelare, och förlorar. Varpå han hamnar i en djup existentiell kris – vem är han om han inte kan vinna en match i ett sällskapsspel, liksom? Ja, jag bryr mig i varje fall inte.

Den där Strategema-experten heter Sirna Kolrami, och är militärstrategen som ska iscensätta militärövningen som Enterprise ska var med i. Han verkar dessutom tycka hemskt illa om Riker, som han ser som en typisk förlorartyp. Tanken är att Picard och Riker ska slåss mot varandra i ett krigsspel, till stor del på grund av hotet om en attack från borgerna i framtiden. Allt går ungefär enligt planerna när ett Ferengi-skepp plötsligt attackerar Enterprise, vilket ju är lite extra jobbigt eftersom bägge federationsskeppen har stängt av sina vapenfunktioner inför övningen så att man inte ska råka skada varandra på riktigt av misstag.

Det här är ett hyfsat gediget avsnitt. Men jag är liksom full av invändningar. Det där krigsspelet, till exempel – vad är det för poäng med att arrangera det om Riker och hans del av besättningen ändå använder sig av olika fusk-metoder för att vinna? När ferengiskeppet dyker upp känns det otroligt märkligt att det inte finns något skepp som vaktar mot fiender under en sån här övning. Och det där datorspelet som Data lär sig spela är både helt obegripligt och trist (även om jag gillar de där tuberna som man har på fingrarna när man spelar det).

Det här avsnittet tänker jag inte riktigt ödsla mer tid på. Det finns ju hundratals andra att fördjupa sig i, tänker jag och tittar stressat på kalendern. Hur ska jag hinna? September 2016 är närmre än man tror.

Betyg: 4/10. 

Star Trek: The Next Generation. Säsong 2, avsnitt 21/22. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 4 långfilmer och 149 tv-avsnitt.

Exit mobile version