Site icon

Shades of Gray. Det som är ett billigt reprisavsnitt.

tng shadesDe kallar det för en “clip show” i USA. Ett sånt där avsnitt i en tv-serie som mestadels består av klipp från tidigare avsnitt. Ofta med en tunn nyinspelad ramhandling som blir till en ursäkt för att kunna visa en massa flashbacks om saker som hänt tidigare i serien. I dag ser vi det här som en riktigt fattig grej, ett billigt avsnitt som ska rädda säsongens budget, men på den tiden då tillgången till streamingtjänster och dvd-boxar inte var självklar kunde de här avsnitten trots allt fungera som ett slags best of-program.

Trots att jag rent generellt verkligen ogillar clip shows så tycker jag trots allt att intrigen kring de gamla klippen är lite…ja, fiffig åtminstone. Riker sticker sig på ett träd på en planet som han och de andra håller på att utforska, och får då i sig en organism som angriper hans nervsystem och han hamnar snart i något slags koma. Det enda sättet att påverka organismens spridning på är genom att stimulera hans hjärnas minnescentrum. Det gör man genom ett gäng rör som borras in i hans hjärna (inte helt olikt scenerna i den senaste Bond-filmen, faktiskt).

Olika typer av minnen snabbar på eller saktar ner sjukdomens förlopp, så när den nu medvetslöse Riker fås att tänka tillbaka på sex och hångel så blir han allt sjukare, men när han minns sorgliga händelser så sprids inte organismen lika snabbt. Själva utförandet är dock rätt kackigt. Man har helt enkelt klippt samman Rikerscener på olika teman, i varje tematiskt block ligger klippen direkt på varandra i följd. Det är rätt primitivt utfört, även för en clip show.

Shades of Gray är ett otroligt lamt sätt att avsluta en säsong på, en cliffhanger med ett borg-skepp hade liksom känts mer lämpligt. Dessutom blir jag lite irriterad över säkerhetstänket ombord på Enterprise på nytt i och med det här avsnittet. Är det verkligen lämpligt att ge sig ut på upptäcksfärd på en ny planet enbart iklädd en färgglad sparkdräkt, det vill säga skeppets standarduniform? Borde man inte ha något slags skyddsdräkt på sig? (Ni som är nördar på riktigt får väl upplysa mig om alla de specialfunktioner som dräkten innehåller i kommentarsfältet).

Betyg: 2/10.

Star Trek: The Next Generation. Säsong 2, avsnitt 22/22. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 4 långfilmer och 150 tv-avsnitt.

Exit mobile version