Mitt i Star Trek-vågen, men utan att drunkna.

Mitt nuvarande jobb är rätt extremt. Det tar upp det mesta av min vakna tid, and then some. Men någon gång ska jag få tid att återuppta mina avsnitt-för-avsnitt-poster. Till dess kan man väl fuska lite och göra en snabb avstämning, så här mitt i vad som faktiskt är en Star Trek-våg – även om det verkar vara en ganska lokal sådan inom själva fandomen.

Visst, här i New York har jag sett lite stora reklamskyltar och sånt där, men att Star Trek-franchisen just nu befinner sig mitt i en av sina mest produktiva perioder någonsin är inte helt tydligt för utomstående. En situation som IP-ägaren Paramount själv förvärrade med sin klantiga hantering av Discoverys säsongsstart utanför Nordamerika. Det framstår väl också som ganska tydligt att Viacomägda Paramount Plus framstår som en lilleputt jämfört med de stora streamingjättarna. Och de är knappast ensamma – NBC:s streamingplattform Peacock är en annan sån där streamingsajt som är lite för liten för att locka in mig till tittning. Å andra sidan är Hulu och HBO Max nu mina go to-appar – till och med giganten Netflix har blivit allt mindre viktig för mig.

Men det var ju inte det där jag skulle skriva om. Utan att jag njöt av andra säsongen av Lower Decks – som verkligen tänjer på gränserna för exakt hur nördig man kan vara utan att skrämma bort tittare. Discovery öser också på. Hittills en mer stabil säsong än någonsin tidigare, även om jag kanske tycker att intrigen med ett märkligt fenomen i rymden som är mystiskt och oförklarligt känns en smula….tjatigt? Det är liksom den här seriens ständigt återkommande intrig, En krånglig och krisande huvuddator på skeppet känns däremot både lovande och irriterande, även för mig som tittar.

Jag har även sett det första avsnittet av Star Trek: Prodigy, vilket också kändes lovande när man väl vant sig vid animationsstilen. Star Trek-maskinen börjar verkligen bli allt mer väloljad, produktionerna känns stabila på ett helt annat sätt än tidigare. Nu är ju bara frågan om någon av serierna kan bli en break out-hit utanför gruppen av redan frälsta, vilket jag tror är en förutsättning om den här typen av gigantiska satsningar ska kunna fortsätta.

Men, som sagt, det blir lite mer textproduktion här. Snart.

One thought on “Mitt i Star Trek-vågen, men utan att drunkna.

Leave a Reply