DS9. Rejoined. Det där Dax träffar sin före detta fru igen. Ett så-nära-lesbiskt-man-vågar-komma-avsnitt.

ds9 rejoined

Men så kom det då äntligen. Lagom till Pride, också. Det lesbiska avsnittet! Det som jag första gången hörde talas om på ett queerseminarium under Brittiska filminstitutets storsatsning Days of fear and wonder i London 2014. För Rejoined är väl så homosexuellt som Star Trek vågade sig på att bli på den tiden. Alltså, fram till de nya filmerna och Discoveryserien. Jag är i och för sig medveten om att jag redan kört i diket när jag kallar det här Rejoined för ett lesbiskt avsnitt – att könsbestämma identitet och åtrå känns både omöjligt och oviktigt när vi pratar om triller och symbionter. Men kanske skulle man kunna kalla det ett pansexuellt avsnitt? Med lite girl-on-girl-action!

Egentligen dök den här tematiken  upp redan första gången som en symbiont var med i Star Trek. I The Host, där doktor Crusher blir hals över huvud förälskad i en man, men sedan backar ut från dejtandet när symbionten byter värdkropp till en kvinna. Rejoined är lite  av ett spegelavsnitt till The Host. Här är det två triller som blir attraherade av varandra, eftersom deras symbionter tidigare varit gifta. Att de bägge just nu är kvinnor är inget som de, eller någon annan ens nämner. Relationen är problematisk på helt andra sätt.

Den ena av de här två kvinnorna är alltså Jadzia Dax, och för er som är nya i Deep Space Nine-gamet så är hon en trill. Detta folk upplåter i vissa fall sina kroppar till en symbiotisk varelse, kallad symbiont. Då delar symbionten och trillen medvetande och minnen med varandra. En symbiont har längre livstid än en trill, och kan alltså hinna med att ha många olika värdar, av bägge könen, under sitt liv. Exakt vilket kön symbionten har, är däremot okänt.

ds9 rejoined 6I det här avsnittet träffar alltså Jadzia Dax för första gången Lenara Kahn, en trill som bär en symbiont som tidigare varit tillsammans med hennes symbiont. Eller, man kanske snarare ska se det som att de triller som bar deras symbionter var tillsammans. Äsch, det känns som om allt blev ännu mer krångligt så fort jag försökte förklara det. Ungefär som i scenen där doktor Bashir och Kira försöker reda ut hur allt hänger ihop för Quark:

BASHIR: The Kahn symbiont which is now joined to Lenara used to be joined to a woman named Nilani, and it was Nilani who married Torias Dax.
KIRA: But Torias was killed in a shuttle accident.
BASHIR: And Nilani became a widow. Years later, when Nilani died, the Kahn symbiont was joined to Lenara.
QUARK: And now Nilani is Lenara, and Torias is Jadzia. So that makes Lenara Jadzia’s ex-wife.
KIRA: It’s a little more complicated than that, Quark.
QUARK: I’m sure it is. But to be honest, I’m sorry I brought the whole thing up. It’s giving me a headache.

ds9 rejoined 3Det är inte bara Jadzia och Lenara som är lite nervösa inför att de två ska börja jobba ihop på Deep Space 9. Alla andra iakttar också vad som händer med stort intresse. För allt utöver ett platoniskt förhållande mellan de två är strängt förbjudet inom den trill/symbiotiska kulturen. Regler som man i och för sig kan förstå. Det känns som upplagt för rätt röriga konsekvenser om varje trill som bar en symbiont skulle vara tvingad att fortsätta hans flera hundra år gamla relationer. Eller konflikter som varade i århundraden. Och hur många halvsyskon skulle man kunna ha i den typen av familjebildningar?

ds9 rejoined 7Men trots att Jadzia och Lenara känner till de där reglerna så är det snart uppenbart för alla hur oerhört attraherade de är av varandra. Fråga bara doktor Bashir som tillbringar sitt livs tristaste kväll som femte hjulet under vagnen tillsammans med de två på en middag. Flirten blir så småningom till kyssar, och sedan allvarliga diskussioner om framtiden mellan de två. För de vet att straffet för att bryta mot den där regeln är allvarligt. Man blir förvisad, och då blir det inte fler värdkroppar för symbionten. Då är hens tid utmätt. Och det blir inget lyckligt slut. Jadzia står där på promenaden och ser sitt livs kärlek, förlåt…Dax livs kärlek, försvinna bort för alltid.

Jag tycker att det här är ett välspelat och smart avsnitt. Sympatiskt också att man faktiskt väljer att inte på något sätt låta det lesbiska vara ett issue i avsnittet. I stället tar man vara på det Star Trek.iga i storyn, och får ihop en berättelse om en kärlekshistoria som inte skulle kunna utspelas i någon annan tv-serie. Det känns verkligen som om Deep Space Nines fjärde säsong befinner sig i en helt annan division jämfört med de tidigare. Hoppas att det håller i sig!

Betyg: 9/10.

Star Trek: Deep Space Nine. Säsong 4, avsnitt 6/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 7 långfilmer och 397 tv-avsnitt.

One thought on “DS9. Rejoined. Det där Dax träffar sin före detta fru igen. Ett så-nära-lesbiskt-man-vågar-komma-avsnitt.

  1. Intressant är ju också utvecklingen från The Host, vilket kanske säger något om utvecklingen i samhället i stort. Nu minns jag inte orden exakt men Dr Crusher avvisar väl sin älskares nye kropp med några ord om att “vi ännu inte är redo”, “det vore ett för stort steg” eller något liknande. Man skulle där kunna läsa in att samhället, eller åtminstone tv-bolaget, inte riktigt ännu kan acceptera öppen homosexualitet även om manusförfattarna tycks vara progressivare än massan/tv-bossarna. Med Rejoined bryts ny mark.
    Brukar vela mellan om jag gillar DS9 eller Voyager bäst, nu när jag återser dem parallellt i takt med ditt bloggande är det i alla fall just nu klar fördel DS9. Fantastiskt avsnitt det här, fantastisk säsong än så länge. Både de “politiska” eller vad man ska kalla de som berör den övergripande storyn om Dominion och stormaktsspelet och de mer avslutande historierna som den här och The visitor har varit absolut toppklass. Men så är ju Voyager ju ännu i startgroparna och både den, DS9 och TNG har ju en ganska svajig start.

Leave a Reply