DS9: Equilibrium. Det där Jadzia Dax hallucinerar och kommer i kontakt med en förträngd värd.

ds9 equilibrium 3

Det börjar bli en egen genre inom Deep Space 9 nu, kanske borde vi kalla den för “The trouble with Trills”. Några avsnitt per säsong viks åt antingen något drama som handlar om hur det är för Jadzia Dax att vara två varelser i en kropp, eller någon intrig som kretsar kring något av Dax tidigare liv eller tidigare värdar. Equilibrium är lite av en kombination av de två: Jadzia Dax plågas av hallucinatiner, mood swings och fallande nivåer av det ämne i kroppen som gör att hon kan ha en annan varelse i magen. Får hon för låga halter av isoboramin måste symbionten i magen opereras ut, och trillen – Jadzia – kommer att dö.

Sisko tankar sitt nya rymdskepp Defiant och drar iväg till trillernas hemvärld för att säka läkarhjälp där. Och det är väl just bakgrundsstoryn och detaljerna kring det system som byggts upp i samhället för att hantera det märkliga och symbiotiska förhållandet mellan de två arterna som är mest intressant i det här avsnittet. Bland annat får vi se de underjordiska bassänger där symbionterna plaskar omkring när de ska para sig (varelser i vatten verkar vara ett litet minitema den här säsongen).

ds9 equilibrium 2Den avslutande vändpunkten i handlingen känns lite krystad och märklig. Det visar sig att symbionten Dax under en kort period var inopererad i en värd som inte var helt lämplig för jobbet. På något sätt var den här operationen ett bevis för att många fler triller än vad myndigheterna har sagt skulle kunna få en symbiont inopererad, utan att för den skull riskera sitt liv, som tidigare hävdats. Problemet är bara att symbionterna inte räcker till. Trillernas system kring urvalet till symbiontkandidater är alltså uppbyggt kring en lögn,  och skulle det komma ut till allmänheten vet ingen vad som kommer att hända.

I alla fall, för att Dax inte skulle minnas den misslyckade värden (som nu är död) skapade man någon slags minnesblockering. Det är när den nu börjar släppa som minnena bryter fram som hallucinationer hos Jadzia. Genom en ritual där hon badar i de där källorna och på något sätt tar emot den bortträngda värdens minnen  så löser allt sig till slut.

Tjena, säger jag, som kände att jag inte riktigt lyckades engagera mig i trillernas urvalsprocesser och deras falska symbiontinformation. Det blev lite för mycket snack och prat om saker jag redan visste: att inte alla triller kan få varsin symbiont. Hur man än vrider och vänder på det så kommer någon form av urvalsprocess att behövas. Om man nu inte bara bestämmer sig för att lotta ut symbionterna till folket istället. Det blev hur som helst en rätt lam, konstruerad och invecklad upplösning på ett annars ganska effektivt berättat avsnitt.

ds9 equilibriumNej, då hade jag nog nästan hellre hängt lite längre på den uppsluppna middagsbjudning som Sisko bjuder till i avsnittets början, och där vi får redan på saker som att hans pappa var kock och att Odo inte vet hur man vispar. Det var ju värst vilken mysfarbror Sisko har blivit nu på sistone! Först inredning och nu bjuder han hem hela crewen på middag. Var ska det här sluta? Scrapbooking? En lokal variant på Halv åtta hos mig? Kanske ett övertagande av The Next Generations pokerspelande?

Betyg: 5/10.

Star Trek: Deep Space Nine. Säsong 3, avsnitt 4/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 330 tv-avsnitt.

3 thoughts on “DS9: Equilibrium. Det där Jadzia Dax hallucinerar och kommer i kontakt med en förträngd värd.

  1. Ett riktigt sömnpiller till avsnitt. Hade ju kunnat bli intressant det där med att de ljugit om att så många är trill-kompatibla. Men, nej. Varför skulle detta vara så svårsmält och varför skulle det riskera trillernas välfärd, att de skulle bli till handelsvaror osv som hon på trillägret hävdar? Som du säger, det kommer alldeles oavsett behövas en urvalsprocess och vi känner redan till att en väldigt ambitiös sådan redan görs.
    Dessutom har vi redan fått se en del problem med detta, nämligen i avsnittet om han som inte blev utvald och bestämde sig för att sno Dax från Jadzia. Att fler är kompatibla ökar möjligen söktrycket och fler bittra triller, (trills?) men innebär ingen avgörande förändring i deras samhälle, vad jag kan se.

    1. Jag satt faktiskt och nickade till lite när jag såg det. Fick spola tillbaka och se om! Har också dålig koll på trillernas statsskick? Vilken typ av symbiontvårdsnadsrevolt skulle det kunna bli tal om?

Leave a Reply