DS9: Rules of Acquisition. Det med ferengisk kvinnokamp.

ds9-rules-3

Så var det dags för ytterligare ett Ferengi-avsnitt. Och visst har de blivit mer och mer uthärdliga? Ja, till och med rätt roliga, om jag ska vara helt ärlig. Då och då fastnar ändå skrattet i halsen, eftersom ferengierna nu inte bara är fega, falska, förrädiska och giriga. De har också utsetts till ställföreträdande sexister i serien, ständigt kåta på vartenda kjoltyg som kommer i närheten.

ds9-rulesMen det här avsnittet tar ändå itu med en del av sexismen. Quark skaffar sig nämligen en ny medhjälpare: Pel, en ung ferengier med stora ambitioner och en enorm kunskap när det gäller ferengiernas heliga och genomcyniska skrift – the rules af acquisition. Quark och Pel får tillsamman ett hedersuppdrag. De ska företräda ferengierna när det första handelsavtalet någonsin ska slutas med dosierna, ett folk från gammakvadranten. Om ferengiernas förhandlingstaktik är att vara listiga och svekfulla verkar dosierna snarare arbeta med våld och fysiska hot.

ds9-rules-4Men allt är inte som det ser ut. Ganska snart får vi tittare reda på att Pel egentligen är en kvinna. Hon har låtit göra proteser som ger henne större öron – tydligen den stora skillnaden mellan män och kvinnor hos det ferengiska folket (överhuvudtaget verkar det vara storleken på öronloberna som är det som utstrålar verklig manlighet hos ferengierna). Genom sin utklädnad lyckas Pel undkomma den högst konkreta kvinnofälla som finns i ferengikulturen. Att kalla ferengisamhället för ojämställt verkar vara ett understatement. Kvinnorna får inte ens ha på sig kläder där, och Pel är den första ferengikvinnan vi överhuvudtaget fått se i ett Star Trek-avsnitt.

ds9-rules-2Det som hade kunnat bli ett kraftfullt feministiskt statement urartar istället i en Trettondagsafton-liknande historia. Det blir helt enkelt lite flörtigt läge mellan Quark och Pel. Men det som framstår som oroväckande homoerotiska tendenser för Quark är i själva verket gammal hederlig heterosexuell kättja. Insprängt i denna kärlekshistoria med förhinder får vi också se en av de sällsynta glimtarna från livet i den till stor del okända gammakvadranten. Eventuellt kan det bli mer inblickar i vad som finns där framöver, nu när Quark fått de första ledtrådarna in i The Dominion – herraväldet. Det första herravälde eller imperium som jag hört talas om som varit hemligt. Ja, ja. Får väl veta mer så småningom, om nu inte detta bara är en intrigtråd som överges senare.

 

Betyg: 7/10. (Lite extra bonuspoäng för en i det närmaste feministisk intrig i det här avsnittet. Även om Dax förstås agerar könsförrädare och verkar kunna svälja hur mycket gubbig sexism som helst för att få lov att ägna sig åt sitt spelmissbruk.

Star Trek: Deep Space Nine. Säsong 2, avsnitt 7/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 288 tv-avsnitt. 

5 thoughts on “DS9: Rules of Acquisition. Det med ferengisk kvinnokamp.

  1. Ah, att The Dominion och tulaberries nämns för första gången i ett och samma avsnitt. Tycker det är en fin scen mellan Dax och Pel när Dax är säker på att hon klurat ut att Pel är bög. Pel däremot, tycks inte förstå det, utan utgår från att Dax kommit på att hon är kvinna.

    “Does he know?”
    “He doesn´t even know I´m a female.”
    “YOU ´RE A WOMAN!”

    Sen tycker jag det är smått genialt att man skrivit in ett extremt misogynt drag som tillägg till det extremt libertarianska i det ferengiska samhället. Det är logiskt. Kvinnornas obetalda hemarbete blir fundamentet för den fria företagsamheten som männen kan syssla med. Något välfärdssamhälle som inskränker “friheten” behövs inte då halva befolkningen utgör en underordnad kast som sköter allt reproduktivt arbete.

  2. Ett ganska intressant och underhållande avsnitt, det finns mycket här som fungerar för mig. Nu börjar vi få se något vettigt igen iaf. 7/10. 🙂
    Ferengierna har vid det här laget definitivt blivit enklare att hantera, underhållande och intressanta rent av, precis som du skrev. Det ska DS9 ha en rejäl eloge för, tack vare rollfigurer som Quark och de övriga så räddade något som kunde verka nästan omöjligt när de introducerades i början på TNG. Sen tycker jag faktiskt att Pel var riktigt bra här, även om Quark var lite överdrivet inkompetent. De båda hade dessutom ganska bra personkemi. Hélène Udy (Pel) ska definitivt ha en applåd för den här insatsen.
    Sen så gav oss avsnittet lite försiktigt något som vi efterfrågat sen början på serien, mer av en inblick i Gamma Kvadranten. Det är en liten och försiktig inblick, men det är en början. Dosierna är väl inget vidare och deras ansiktsmålningar påminner mig bara om något som vi hade kunnat få i TOS. Däremot så är det något från Gamma Kvadranten och betyder också att Star Trek äntligen vågar prata om byteshandel utan att samtidigt smutskasta det bara för att det kopplas samman med ekonomi och pengar/värde. Dessutom är det första gången som tulaberries och ‘The Dominion’ nämns. Vi får vänta och se vad för roll det här herraväldet kommer att ha. 😉
    Jämställdhetsspåret var definitivt intressant iom att dess beståndsdelar fungerade individuellt, men det ska sägas att de ändå fegar ur lite. Det är samtidigt kommentarer om samtidsproblem, komedi och kärlekshandling. Det kanske inte är helt lyckat att växla mellan att säga åt tittarna att ta det på allvar samtidigt som man säger åt de att inte göra det. 😛

    Avsnittet kommer från början från ännu en pitch som Hillary J. Bader gjorde för TNG. Vi hade ju även Bader krediterad som författare för senaste avsnittet av TNG (7×07 Dark Page) förövrigt. I Baders original skulle Pel vara involverad med Riker och Dr. Crusher skulle komma på henne och de två skulle utveckla något slags systerskap. Den pitchen köpte man in och gjorde sen ett ganska annorlunda avsnitt här i DS9 av den. Det var sen framför allt Ira Steven Behr som krediteras för att ha jobbat på det. Han och de övriga författarna och producenterna på serien var dock inte helt nöjda med resultatet. De menar att tonen på vissa ställen i avsnittet blev något annat än vad deras vision hade varit. Det hade blivit för komiskt, för övertydligt. Det här kom väl framför allt från regissören David Livingstons tolkning av manuset, då han såg det just så. Livingston har i efterhand ångrat att han inte var mer diskret och seriös med vissa saker, t.ex. Dosierna, men menar att han står fast vid att det för honom var ett komediavsnitt och att det var så han tolkade det.
    Annars handlar bakgrundsinfon för avsnittet mycket riktigt om inblickarna som vi får i Gamma Kvadranten. Efter att ha börjat DS9 med att bara ha försökt efterlikna TNG och locka över de tittarna i S01, så började man ju att försöka gå sin egna väg och vara lite annorlunda från och med i Säsong 2. Tydligen ska utvecklandet av nästa Star Trek serie – Voyager – redan ha börjat bakom kulisserna vid det här laget och tanken var väl att det skulle bli mer i samma stil. TNG var visserligen på väg att ta slut, men den skulle hållas vid liv genom att gå över till filmer. Allt det här ökade väl behovet att få DS9 att urskilja sig ännu mer, och då är ju maskhålet den mest uppenbara tillgången som serien inte utnyttjat än. DS9 var ju även från början, som koncept, som så gjort för att vara lite mer serialiserat, lite mer konsekvent. De märks tydligt i diskussionerna och kommentarerna att det är just den vägen som författarna ville gå med DS9. Men man visste att för att göra det så behövde man karakterisera Gamma Kvadranten också. Av den anledningen började man verkligen fundera på vad man skulle hitta där, hur man skulle måla upp den kvadranten för framtiden. Man började, som här, lägga in lite kommentarer och referenser till vad som kunde finnas där, utan att nödvändigtvis veta själva vad de innebar. Det är t.ex. fallet med ‘The Dominion’, de förberedde sig bara för seriens framtid. 🙂

Leave a Reply