Statistikextra: Star Trek The Next Generation, säsong 4 – i siffror.

tng the loss 5

Som vanligt när jag avslutat en säsong så lämnar jag ordet åt en av bloggens toppkommentatorer, LDL, och hans statistikbonanza över avsnitten som kommit och gått. Varsågod! /R. 

tng betyg 0331

Så var ännu en säsong avklarad i det här projektet, den här gången TNG Säsong 4. Det är nu vi får se om vi kommentatorer och fansen i allmänhet har haft rätt om att TNGs bästa år började i.o.m. Säsong 4.
Grafer för TNG
Jämförelse av medelbetyg mellan serier
Medelbetyg för S04: 6,85 (S03: 6,42)
Median för S04: 7 (S03: 6)

medelbetyg komplett 0331
Först och främst måste vi konstatera att det inte bör vara lätt att slå alla tidigare säsongerna på fingrarna, för om vi sätter de här förväntningarna i perspektiv så krossade Säsong 3 de tidigare säsongerna i TNG och slog dessutom alla andra betygsatta säsonger. Även om de första två säsongerna av TNG och TAS rent allmänt inte hålls så högt i jämförelse med allt annat så inkluderar ju det också två säsonger av TOS. Allt det slog alltså Säsong 3. Och nu förväntas Säsong 4 höja på ribban ytterligare.

tng betyg 0331
Som tur för oss kommentatorer som vill ha någon trovärdighet kvar – efter att ha sagt att TNG S02 iaf var bättre än S01, vilket Roger kom fram till var felaktigt – så klarade Säsong 4 av att leva upp till förväntningarna i Rogers ögon. Säsong 4 slog med god marginal Säsong 3s relativt imponerade medelbetyg med nästan en halv poäng, samt dess medianbetyg med 1 poäng. Det låter kanske ganska lite, men med tanke på att det var den klart bästa betygsatta säsongen hittills i projektets gång och att alla värden är utslagna över 26 avsnitt per säsong, så är det faktiskt en ganska ordentlig marginal.

medelbetyg komplett 0331
Säsongen började väldigt starkt med ett par åttor, som höll medelbetyget på samma värde och gjorde inledningen av Säsong 4 till den starkaste vi sett hittills. Det följdes dock av en liknande sekvens av sexor i betyg, vilket sänkte medelbetyget drastiskt till ett fortfarande relativt högt 6,83. För att sätta det medelbetyget i perspektiv så tangerade det Säsong 3s högsta punkt, som kom efter samma antal avsnitt. Till skillnad från Säsong 3 så gick Säsong 4s medelbetyg återigen uppåt och nådde ungefär halvvägs igenom säsongen 7,17.
Det kan se konstigt ut, då Roger inte tyckte att det fanns några riktiga toppavsnitt (9+/10) i Säsong 4, till skillnad från de flesta av de tidigare säsongerna som vi jämför med. Men Roger tyckte faktiskt inte att det fanns några riktiga toppavsnitt så här långt in i Säsong 3 heller och det var bara i slutet på den säsongen som det kom ett sånt avsnitt. Istället var det Säsong 3s jämnhet som var dess största statistiska styrka och det ännu mer fallet med Säsong 4. Så här, halvvägs igenom Säsong 4, så hade alla avsnitt betygsatts mellan 6/10 och 8/10 och betygsfördelningen lutade oftast mot de högre betygen i det spannet.

tng qpid 4Andra halvan av säsongen blev aningen mer ojämn, med fler sexor och höll säsongens medelbetyg strax över en sjua. Det blev i den här delen av säsongen även några enstaka avsnitt som fick sämre betyg än en sexa, däribland säsongens sämsta avsnitt 4×20 Qpid(3/10). Det avsnittet sänkte definitivt medelbetyget klart under en sjua och även om det fanns små tendenser på att medelbetyget försökte gå uppåt igen så höll det fortsatt större antalet sexor kvar medelbetyget på ungefär den nivån hela vägen. Trots detta och trots att slutet på den konkurrerande säsongen – Säsong 3 – gick starkt uppåt på slutet så var som sagt medelbetyget för Säsong 4 klart bättre.
Om jämnheten var Säsong 3s största stryka, så var Säsong 4 ännu bättre på den punkten. Medan betygsfördelningen för den föregående säsongen höll sig nästan helt i spannet 5-8, med den högsta punkten på fördelningskurvan på en sexa, så höll sig den här säsongen nästan helt inom spannet 6-8. P.g.a. den lite mer ojämna andra halvan av säsongen så blev det en liten fördelningstopp på en sexa, men den högsta punkten på fördelningskurvan låg ändå på en åtta. En klar förbättring alltså.
tng drumheadI.o.m. förra säsongen så började jag ju att betygsätta avsnitten själv, av ren nyfikenhet. Ännu en gång har jag därmed analyserat vad jag själv tyckte om den här säsongen. Även för mig var tydligen Säsong 4 bättre än Säsong 3, då mina betyg gav ett medelbetyg på 6,96 (S03: 6,69). Precis som för förra säsongen så är mitt medelbetyg alltså lite högre än Rogers, men inte mycket. Det fanns lite avsnitt här och där under säsongen där vi tyckte lite olika, men kort och gott så tog skillnaderna mestadels ut varandra. Den allra största anledningen till att mitt medelbetyg blev något högre till slut var avsnittet 4×21 The Drumhead (7/10), som jag gav 10/10 då det är ett av mina favoritavsnitt.
Mer intressant, iaf för mig, var att vi kan återkoppla härifrån till något som jag skrev om Säsong 2. Jag mindes ju Säsong 2 som snäppet bättre än Säsong 1, men det visade sig på Rogers betyg att så inte var fallet trots att den hade ett par väldigt bra avsnitt, framför allt då Säsong 2 var väldigt ojämn. Jag teoretiserade då någonting i stil med att man kanske minns längre sekvenser av avsnitt i en serie bättre om de har riktiga höga toppar här och där, även om de generellt är ojämnare och har sämre medelbetyg. Jämfört med sekvenser som är jämnare, men allt som oftast ligger på en ganska ljummen nivå och inte har de där höga topparna.
När jag tittade igenom mina betyg för Säsong 3 och tittade framåt mot avsnitten i Säsong 4, så tänkte jag att det förmodligen skulle visa sig vara fallet att jag tycker att Säsong 3 är minst lika bra som Säsong 4. Enligt mig hade nämligen Säsong 3 flera riktiga toppavsnitt (9+/10), där jag bara tycker att Säsong 4 hade ett. Därmed mindes jag Säsong 3 mer positivt. Men här sitter jag med fakta, betyg som jag själv har delat ut, och resultatet är alltså att Säsong 4 tydligen är klart bättre. Förvånande, men det stämmer iaf in i min teori.😛
Bästa avsnitten i TNG S04:

tng Best of Both Worlds 2 2
8/10 – The Best of Both Worlds: Part II (4×01)
8/10 – Family (4×02)
8/10 – Future Imperfect (4×08)
8/10 – Data’s Day (4×11)
8/10 – The Wounded (4×12)
8/10 – First Contact (4×15)
8/10 – Night Terrors (4×17)
8/10 – Identity Crisis (4×18)
8/10 – The Host (4×23)
8/10 – In Theory (4×25)
Sämsta avsnitten i TNG S04:

tng qpid 7
3/10 – Qpid (4×20)
5/10 – Galaxy’s Child (4×16)

Det här är mitt tjugofjärde inlägg i årets #blogg100-utmaning.  Även om det nog räknas som fusk att publicera någon annans inlägg. 

2 thoughts on “Statistikextra: Star Trek The Next Generation, säsong 4 – i siffror.

  1. Ja, vad kan man säga, intressant att den säsong som haft flest outstanding avsnitt (9 eller mer) fortfarande är den annars usla S2. Annars är väl något som utmärker S4 att det är säsongen då Weasly lämnar den permanenta ensemblen. Ser här i efterhand tycker jag inte det var schysst mot den då tonårige Will Wheaton att ge honom en roll skriven så irriterande. Som tonåring ska man inte behöva ta all skit rollen genererade. När jag tänker på det verkar det ligga en del i misstankarna om att rollen är skriven som en “Marty Stu” för Roddenberry.
    Det här verkar de kommit på att det inte var någon bra ide för det är mindre sådant i S3 och ännu mindre i S4 där Weasly i stället sällan har något vettigt att göra utan blir sittande på pilotplatsen på bryggan. Iden med ett underbarn var inte en bra ide, Weasly blir intressant när han slipper vara ett underbarn och får vara en tonårig. Jag gillar ju Evolution i S3 och The Dauphin i S2.

    Överlag tror jag dock att TNG i början led av för många huvudkaraktärer, i takt med att serien blir bättre blir karaktärerna som ofta är i fokus färre. Tasha och Weasly försvinner och Worf och Geordi får egna uppgifter i stället för bara hänga på bryggan. (Hur tänkte de i S1 när de gjorde chef ingenjören till en biroll)

Leave a Reply