Conspiracy. Det med splatter och parasiter i hjärnan.

tng conspiracy

Åh! Vilket underbart kitschigt avsnitt!! Jag blir ändå imponerad av personen som kom på att man skulle kunna korsa mind control-insekterna i The Wrath of Khan med något slags Alien-inspirerat mammamonster och sedan kryddat det hela med lite Bodysnatcher-intrig. Och dessutom kom undan med det! Eller, vänta. Nu läser jag i The Next Generation Companion att det här är ett mörkt och “moody” avsnitt. Fan, är det bara jag som tycker att det var helt hysteriskt? Jag menar, folk äter maskar! Djur bor inuti folks hjärnor och andas med gadden! För mig var det som att Star Trek hittade tillbaka till sin gamla surrealism från 60-talet i och med det här avsnittet, dessvärre kändes specialeffektskompetensen som samtida med den (blev lite chockad över att avsnittet fick en Emmy för mask och make-up, men jag vet ju inte vad de tävlade emot).

tng conspiracy 3I Conspiracy följer man alltså upp den konspirationsteori som det hintades om i avsnittet Coming of Age. Jag har ju förstått att det är en ganska stor sak att man i Star Treks idealistiaka universum ens antyder att korruption och egenintressen existerar inom Stjärnflottan, så givetvis utvecklas det som från början ser ut som smutsigt internt maktspel till att i själva verket var ett försök till ett maktövertagande av en yttre fiende. Attacken kommer från en ras som specialiserat sig på att krypa in i varelsers munnar och sedan ta kontroll över deras hjärnor. Utom modervarelsen. Hon, som tydligen föder fram alla undersåtar, verkar bo någonstans mellan lungorna och magen hos sin värdmänniska. Just den detaljen framgår på ett…ja, vad ska vi kalla det….splatterartat sätt. Eller som jag skulle vilja kalla det: det skojiga sättet. I alla fall när det är så här dåligt gjort. Ingen kan på allvar ens bli äcklad av det här gore-tramset.

Min enda egentliga invändning är att en parasitattack av det här slaget borde ta lite tid att avvärja. Rimligtvis har de spridit sig till olika delar av federationen. Men här kändes det som att dte räckte att ta livet av en handfull parasiter för att vara klara med utrensningen.

Det här var också första gången som jag på allvar började fundera lite över schemaläggningen ombord på Enterprise. Hur organiseras dygnet ombord? Är det egentligen rimligt att alla tre som har de högsta befälen ombord är på bryggan samtidigt? Finns det ett natt-team som vi aldrig fått se tidigare? Så många frågor. Är nästan säker på att det finns en sajt någonstans där ute kring hur de olika arbetspassen ser ut.

Men tillbaka till själva avsnittet. Jag har förstått att det här är en vattendelare inom vissa Trekker-kretsar. Jag gillade i varje fall avsnittet. Det börjar lite vagt och blir sedan mer och mer crazy, och efter en svag och ganska försiktig säsong så känns det härligt ju knäppare det blir. För den flippar på rätt sätt. Jag tycker helt enkelt att det är mycket mer spännande med vidriga skalbaggar som äter sig in i hjärnorna på folk än när det uppstår hicka i tidsväven. Dessutom. Det äts maskar!

tng conspiracy 5

Betyg: 7/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 1, avsnitt 25/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 4 långfilmer och 127 tv-avsnitt.

8 thoughts on “Conspiracy. Det med splatter och parasiter i hjärnan.

 1. Om jag inte är helt ute och cyklar har jag för mig att det ofta är Data som har befäl på nätterna, eftersom han är en android och inte behöver sova.

 2. Hehe, jag kände väl på mig att du skulle tycka om det här avsnittet betydligt mer än förra. 😉
  Inte för att det är något suveränt avsnitt, men inom första säsongen så är det ändå rätt bra. Framför allt är det väldigt annorlunda och minnesvärt.

  Det enda som oroade mig lite var specialeffekterna. Jag menar, avsnittet är ganska gore-aktigt och mörkt som koncept – speciellt för säsong 1 av Star Trek: TNG – men det är nog till stor del specialeffekterna på slutet som misslyckas med att göra avsnittet rättvisa. Jag håller med dig att de känns utdaterade, men det är svårt att få ihop det om de fick pris för specialeffekterna. Kanske var det så, i.o.m. att det här var ett ganska annorlunda TNG avsnitt så här långt, att det här var än annan typ av specialeffekt som de inte behövt göra så här långt och som de inte kan göra speciellt bra än. Kanske är det därför vi reagerar. Vid de här laget så är ju alla specialeffekterna fortfarande “analoga” och ganska kostsamma också, det kanske bidrog. På tal om kostsamma så hade alla avsnitt en strikt budget i säsong 1, istället för att som i säsong 2 när säsongen fick en budget snarare än avsnitten.

  Det här avsnitt innehåller en till grej som är speciell, som jag tycker fortfarande förtjänar att nämnas. Avsnittet Coming of Age (1×19) prisade vi ju för att handlingen var strukturerat som så att det öppnade en dörr för framtida avsnitt att referera tillbaka eller rent av bygga vidare på det avsnittet, vilket var ganska nytt vid det laget i TNG. Här bygger de, som du säger, vidare på just det avsnittet, men de lämnar även dörren öppen för en fortsättning när det kommer till insekterna och deras planerade invasion av Federationen. Insekterna lyckas ju skicka en signal ut i rymden, mot något solsystem långt borta, så de bör hitta tillbaka så småningom.
  Tyvärr blir det dock inget mer på den handlingen och vi får aldrig mer se de här insekterna igen.

  Eftersom jag läst på nästa avsnitts recension att du vet om Borgerna så kan jag säga följande. Jag har hört/läst att de här insekterna skulle komma tillbaka och utgöra en ny farlig fiende i framtiden, men att det blev för dyrt produktionsmässigt med en insektsart i stor skala, så de tänkte om en hel del och skapade istället Borgerna, som isf alltså inspirerades av den här insektsarten.

  Något annat att poängtera angående det här avsnittet är att det fortsatte storma bland författarna. Vissa ansåg ju att det här avsnittet var för mörkt, för gore-aktigt för Star Trek. En av de som tyckte det var en de främsta författarna, Maurice Hurley, som skulle komma att bli “head writer” för säsong 2. Det här skulle skapa en stående osämja mellan Hurley och Tracy Traomé som skrev avsnittet, eller anpassade det för TV iaf.

  1. Hmm, men jag har förstått det som att Borgerna var insekter till en början, snarare än skorpioner eller vad man nu ska kalla det. Vi får se när jag kommer dit, lovar att reda ut detta grundligt.

  2. Dessa insekter gör dock en comeback i några av DS9 “säsong åtta”-böckerna. Där avslöjas bland annat ett gemensamt ursprung mellan dessa och trillsymbionterna som skakar om trillsamhället rejält. De ställer också till det med en del annat. Spännande böcker! 🙂

Leave a Reply