That which survives. Ett till om en dator som är lite bonkers.

st that

Har vi sett det här förut, eller? Ett datorstyrt försvarssystem som nästan av misstag råkar ta livet av besättningen på Enterprise? Det enda som känns riktigt originellt i det här avsnittet är väl datorns kvinnliga avatar, Losira, som har en väldigt avancerad ögonsminkning och kommer i flera olika genetiska och dödliga uppsättningar – om än med samma utseende.

st that 3Handlingen kretsar den här gången kring en märklig planet som uppvisar ovanliga och motsägelsefulla värden. Här dyker också en mystisk kvinna upp som känner sina offer vid namn, och sedan dödar dem genom handpåläggning. Lägg till det en märklig förflyttning av Enterprise, som kastas långt bort från den mystiska planeten just medan Kirk och hans mannar håller på att utforska den. Och så blir det ett fel på Enterprise motorer så de börjar rusa okontrollerat, och kanske inte går att stoppa innan skeppet sprängs av påfrestningarna.

Mycket känns igen, och själva intrigen i That which survives är också ganska enkelt och rakt uppbyggd. Även i detta avsnitt märks det att författarna fått upp ögonen för Spocks popularitet, som får allt fler repliker och en allt mer avgörande roll i avsnittens handling. Det här avsnittet är till exempel fyllt av bitchiga Spock-ismer, där han dissar folk som inte är exakta ner till decimaler, berättar om sina känslor eller försöker skämta. Även kapten Kirk verkar vara på ett osedvanligt dåligt humör, och lyckas trycka till stackars Sulu flera gånger under avsnittet.

st that 2Jag är förtjust i några smådetaljer i det här avsnittet. Den våldsamma kackigheten när man ska försöka iscensätta en jordbävning bland klipporna av papier-maché. Eller mannen i gul tröja som ska fejka en skakning på Enterprise och liksom ligger och vaggar lite fram och tillbaka på golvet (bägge någonstans runt 2.20-2.40 in i avsnittet). Jag gillar också det lilla ljud som hörs varje gång rymdkvinnan Losira försvinner (med lite antydan till sång till och med).

Sammanfattning:  Högst ordinärt avsnitt med bara några kitschiga detaljer som stack ut. Inte så mycket mer att säga om det faktiskt. Betyg: 4/10

Star Trek Original Series, säsong 3, avsnitt 17/24

2 thoughts on “That which survives. Ett till om en dator som är lite bonkers.

Leave a Reply