Mirror, Mirror. Det med parallella universum, pinare och en Spock med skägg.

st mirror 5

Tanken på parallella universum kan ibland kännas som en tröst. Jag tänker mig att det någonstans, i en annan dimension, kanske finns en Roger som gjorde alla de rätta valen. Som inte ältade sina egna tillkortakommanden utan förverkligade all den potential som trots allt fanns lagrad i någon undanskymd del av dna:t. Och som, framför allt, bestämde sig för att omfamna sin nördighet lite tidigare i livet och såg alla avsnitt av Star Trek innan han fyllde 40. Å andra sidan är det misslyckanden och svagheter som gör en ödmjuk. Den där andre Roger är antagligen en rätt så olidlig person. Och vem vet, även om man tar olika vägar kan man ibland ändå hamna vid samma destination.

Parallella universum, och en människas dolda, mörka sidor var uppenbarligen teman som Gene Roddenberry och hans manusredaktörer gillade. The Alternative Factor, The Enemy Within, The City on the Edge of Forever och The Naked Time utforskar alla olika aspekter av parallella verkligheter eller motsägelsefulla personlighetsdrag hos en individ. Men kanske har Star Trek-teamet aldrig utforskat ämnet mer konsekvent än i Mirror, Mirror.

Allt börjar när det går snett i transportören. Kirk med manskap ska transporteras upp från planeten Halka mitt under en jonstorm när något slirar i maskineriet. Liksom hakar upp sig. När Kirk och hans mannar till sist materialiseras på Enterprise så allt sig ganska likt. Men bara ganska. Spock har skägg, federationen har en ny krigisk logga, Sulu har ett stort ärr i ansiktet. Men, kanske mest skrämmande av allt. Kirk och de andra i transportören har bytt till en parallellt uniformsdesignuniversum. Nu är de alla klädda enligt någon sorts pirattema. Glansigt och glittrigt, och magtröja för Uhura.

st mirror naziI den här parallella verkligheten har den hyfsat fredliga federationen ersatts av ett krigiskt imperium. Och aggressiviteten riktas inte bara mot fienden. Det är ett understatement att säga att kårandan bland besättningen är obefintlig. Befordran fixar man till exempel enklast genom att lönnmörda en kollega. Sexuella trakasserier på bryggan är vardagsmat. Och för att ingen tittare ska missförstå budskapet i avsnittet så hejar man på varandra ombord på skeppet med något som är väldigt likt en hitler-hälsning.

st mirror 6Och det finns mer! Den onda versionen av Kirk styr och ställer på Enterprise tack vare en sorts fjärrdödsmaskin. Genom övervakningskameror kan han se allt som händer, och faller det inte honom i smaken kan han utplåna en person genom att bara trycka på en knapp. Men det finns förstås också lindrigare sätt att bestraffa. Befälen läxar till exempel upp sina underlydande genom en så kallad pinare, agonizer, en sorts elpistolliknande grej. Pinare. Smaka på det ordet. Den svenska översättaren som kom på det borde få något sorts litet pris.

st mirror 3Varje avsnitt måste ju få ett slut, och ganska mycket av intrigen går förstås åt till att ta sig hem till rätt dimension igen. Givetvis kan de blödiga, snälla goda Enterprise-människorna inte överlista Spock, men även i en ond dimension är han resonabel. Bara det finns någon sorts av logik i det du säger. Jag har bara sett det här avsnittet en gång, men enligt fansidorna som jag läst så finns det en rad skillnader mellan dimensionerna, till exempel på bryggan och i designen av själva skeppet (tydligen ska man ha använt modellen av Enterprise som användes i piloten). Men till sist faller hela intrigen på en rad orimligheter kring det samtidiga i en rad skeenden och händelser.

Man kan också lita på att det finns en aspekt av Kirks personlighet som alltid verkar vara konstant – rollen som den intergalaktiska häradsbetäckaren.

Sammanfattning: Mirror, mirror räknas till de legendariska avsnitten av TOS. Kanske för att idén kring parallella verkligheter slutligen utförs på ett någorlunda konsekvent sätt, efter några tidigare mer halvdana försök. Det hade ju förstås varit helt fantastiskt om man kunnat göra ett helt spegelavsnitt, där vi bara fick följa de tossiga onda upplagornas framfart, men jag antar att det är lite sent för att kunna genomföra nu. Själv är jag mest intresserad av hur den onda ideologin avspeglas i den nya federationslogga och Spocks skägg. Men framför allt genom Uhuras magtröja. Eller är det bara en sport-bh? Betyg: 8/10

st mirror 4

14 thoughts on “Mirror, Mirror. Det med parallella universum, pinare och en Spock med skägg.

  1. Psst, ett dubbelavsnitt som det du önskar dig (med endast spegeluniversum) kommer i sista säsongen av Enterprise. Bara ca ett och ett halvt år kvar alltså… 🙂

  2. Och även i DS9 blir det en del spegeluniversum. Det finns också en bokserie som följer spegeluniversumet.

      1. Beror på hur man ser på det… Spock hade en minst sagt långsiktig plan och sabbade medvetet imperiet för att möjliggöra något bättre många år senare.

        Har läst hela Mirror Universe-serien 🙂

  3. Jag nämnde i ett annat inlägg att en vanlig referens som ibland dyker upp utanför Star Trek är bockskägg för de “onda”. Här har du varför, eller iaf det första av de avsnitten. 🙂

Leave a Reply